Nieuwe generatie MT-07: Evolutie van het Hyper Naked model

Dark Side of Japan

Yamaha Motor Co. werd opgericht op 1 juli 1955 en viert dit jaar zijn 65ste verjaardag. In de loop van de laatste 7 decennia heeft Yamaha enkele van de meest iconische modellen van de motorgeschiedenis ontworpen en heeft de constructeur een reeks innoverende technologieën ontwikkeld die het motorrijden volledig hebben veranderd.

Legendarische machines als de XT500, XS650, RD350LC, VMAX en YZF-R1 hebben een cultstatus verworven en zijn belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van Yamaha. Yamaha is terecht fier op zijn rijke verleden, maar richt de aandacht resoluut op de toekomst. De Yamaha teams betrokken bij de productontwikkeling kregen aan het eind van het eerste decennium van deze eeuw de opdracht om een volledig nieuwe generatie te creëren die toekomstige iconen moest opleveren.

Om het verschil te maken, moet je risico’s nemen en enkele van Yamaha’s beste ontwerpen zijn afgeweken van wat standaard was en durfden anders te zijn. Toen aan de ontwerpers en ingenieurs van Yamaha werd gevraagd om een nieuw type motorfietsen te creëren voor de 21ste eeuw, hebben ze beslist om alle regels overboord te gooien en een volledig nieuwe richting in te slaan. Yamaha wilde niet op veilig spelen door nieuwe en betere versies te maken van wat al op de markt was. Het merk besliste om een nieuwe start te maken.

De volgende belangrijke beslissing in de ontwikkeling van deze nieuwe generatie van motorfietsen was even ingrijpend: ze moesten echt Japans zijn, met een unieke look en feeling die een duidelijk verschil opleveren met elk ander merk. Het ontwikkelingsteam mocht talrijke Japanse invloeden laten spelen met onder meer de befaamde motorsubcultuur van Tokio en was vrij om elke mogelijkheid te onderzoeken.

De nadruk moest wel liggen op het ontwerpen van een unieke, opwindende en aangename rijervaring, vooral op basis van de levering van een lineair koppel en van een vlotte wendbaarheid.

Ze moesten ook rekening houden met de prijs en de motorfiets moest bovendien gemakkelijk te besturen zijn voor alle types van klanten, ook voor de vrouwelijke.
De look moest naked en mechanisch zijn om dit nieuwe ras van duidelijk Japanse motorfietsen een zuiver en gespierd image te geven. En elke technologie moest gericht zijn op de gebruiksvriendelijkheid en op het creëren van een plezierige en sensationele rijervaring.

De MT-07 was geïnspireerd op de Japanse subcultuur en werd gecreëerd door enkele van de meest visionaire ontwerpers in de motorwereld. Hij werd kort na de lancering van de allereerste MT-09 op de markt gebracht. Het nieuwe Hyper Naked segment, dat zijn echte start pas kende in het jaar 2014, is een dominant beeld geworden op de Europese straten.

De motorwereld was aan het veranderen en Yamaha toonde de weg met twee van de belangrijkste nieuwe modellen die het bedrijf zou lanceren in zijn lange en roemrijke geschiedenis. Met tot vandaag meer dan 250.000 verkochte exemplaren is de MT lijn het meest succesvolle gamma dat Yamaha ooit geproduceerd heeft.

Yamaha MT-07: de motorfiets voor iedereen

Toen de eerste MT-07 in 2014 op de markt verscheen, beseften weinig mensen de immense impact die deze 690cc tweecilinder naked motorfiets zou hebben op de Europese markt. Maar zodra de eerste machines op straat verschenen, begon iedereen in te zien dat dit geen gewone motorfiets was. Een proefrit was genoeg om elke klant ervan te overtuigen dat de MT-07 echt een verschillende motor was.

MT staat voor “Masters of Torque” en de uitstekende motor met crossplane-technologie bewees dat hij die naam niet gestolen had. Met zijn lineaire koppel wordt elke rit in alle mogelijke omstandigheden een aangename rijervaring. Zijn compacte chassis zorgt voor een ideale combinatie van wendbaarheid en stabiliteit en door zijn vlotte ergonomie en de natuurlijke zitpositie was dit een groot succes bij rijders van alle leeftijden en ervaringsniveaus. Eenvoudig uitgedrukt: de MT-07 is een motorfiets voor iedereen. Met zijn aantrekkelijke prijs bewijst hij bovendien dat hij in zijn klasse het beste prijs/prestaties evenwicht biedt.

Europese rijders weten wat ze willen en ze beseften zeer snel dat deze betaalbare Hyper Naked een echt speciaal product was. Met meer dan 125.000 verkochte exemplaren sinds zijn lancering is de MT-07 (volledig vermogen en 35 kW) veruit een van de best verkopende motorfietsen van Yamaha. Sinds 2014 was hij ook elk jaar het nummer 1 model in de naked klasse met bijna dubbel zoveel verkochte exemplaren als zijn dichtste rivaal.

Volgende-generatie Yamaha MT-07: progressieve evolutie

Vanaf de dag van zijn lancering was de MT-07 in zijn categorie het best verkopende naked model. Hij geeft de klanten van Yamaha dus duidelijk wat ze vragen van een motorfiets. Met zijn opvallende nieuw kuipwerk dat zijn pure volgende-generatie MT DNA weergeeft, is de 2021 MT-07 de vertegenwoordiger van de progressieve evolutie van de toekomstige Europese naked motorfiets. Hij versterkt daarbij de kernwaarden van deze uitzonderlijk succesrijke en geliefde middenklasse motor.

Een reeks van geüpgradede kenmerken met onder meer een EU5-conforme motor met veel karakter en krachtiger voorremmen zorgen voor de beste rijervaringen in de klasse van de MT-07. Het algemene kwaliteitsgevoel wordt onderstreept door de nieuwe LED-koplamp, de LED-richtingaanwijzers en contourverlichting, en het LCD-instrumentenpaneel. Het conische stuur en een nieuwe tank en zadel leveren een bijdrage tot de comfortabelere en rechtere zitpositie. De meest recente Michelin sportbanden bieden een betere wegligging en verhogen ook de funfactor.

Nieuwe kleuren en verfijnde details versterken het MT familie-DNA gevoel en de extreem aantrekkelijke prijs bevestigt dat de MT-07 zijn leidende positie zal behouden als ideale motorfiets voor iedereen met de beste prijs/prestaties combinatie in zijn segment.  

Volgende-generatie design: puur Hyper Naked DNA

Het volgende-generatie kuipwerk van het nieuwe model is een mooie illustratie van de permanente evolutie van de MT familie en geeft de 2021 MT-07 een verfijndere en opvallender look met een gevoel van kwaliteit.

Het ontwerp moest de nieuwe MT-07 bevestigen als de “mooie jonge broer” van de Yamaha Hyper Naked familie en deze volgende-generatie look werd gehaald door het creëren van een sterke en opvallende nieuwe stijl die zowel organisch als doordacht overkomt.

Een belangrijk element van de nieuwe look is de compacte en minimalistische nieuwe LED-koplampeenheid. De contourverlichting en de koplamp zelf vormen een Y-vormig icoon op de voorkant dat de handtekening is van de nieuwe-generatie MT familie. Met zijn minimale overhang onderstreept de nieuwe LED-koplamp het gevoel van lichtheid en wendbaarheid vanuit het standpunt van de rijder. Door het nieuwe kuipwerk, de radiator en het zadel nauw te doen aansluiten bij de CP2-motor van de machine, geeft het meer centrale zwaartepunt van dit ontwerp een echt gevoel van koppel en vermogen.

Nieuwe winglets op de zijkanten van de hertekende 14 liter tankafdekkingen vormen sportieve luchtinlaatkanalen die de luchtstroom naar de motor brengen. Ze geven de motorfiets een dynamischere uitstraling en benadrukken het pure Hyper Naked DNA van het nieuwe model. De hoek van de vleugelvormige hulpstukken aan de achterkant van het kuipwerk benadrukt de harmonie van het algemene ontwerp. Van boven gezien contrasteren de luchtafvoerkanalen met het slanke zadel om een gevoel van wendbaarheid en bewegingsvrijheid voor de rijder te creëren.

De nieuw ontwikkelde tankafdekkingen zijn vervaardigd uit spuitgegoten kunststofhars om het gewicht te beperken. Rond de gripzone voor de knieën werd een 3D gegoten structuur aangebracht om een betere bestuurbaarheid te bieden voor de sportieve rijder. Talrijke andere detailveranderingen van de kleur en de afwerking van de vorkhulzen, de voetsteunen, de motorsteunen en de motorafdekkingen benadrukken het algemene gevoel van kwaliteit en onderstrepen de winnende combinatie van een uitstekende prijs/premium specificaties van de MT-07.

LED-verstraler: compact en krachtig

De nieuwe, bifunctionele LED-koplamp is modern, compact en licht. De centraal geplaatste hoog/laag verstraler verandert het karakter van dit nieuwe-generatie model en onderstreept het pure MT DNA dat het deelt met de gloednieuwe MT-09. Deze compacte verstraler geeft de MT-07 een brutale en opvallende nieuw look en produceert een krachtige lichtbundel met goed afgelijnde randen die een uitstekend zicht bieden bij het ’s nachts rijden. De nieuwe, dubbellaagse en doorschijnende LED-contourverlichting aan de linker- en aan de rechterkant geeft de MT-07 een Y-vormige handtekening die zijn nauwe familiebanden met de MT-09 bevestigt.

Nieuwste EU5-conforme 690cc CP2-motor: meer lineaire respons

De nieuwste 690cc CP2-tweecilindermotor biedt een hertekend luchtinlaatkanaal, geoptimaliseerde instellingen van de brandstofinjector, een nieuwe 2-in-1-uitlaat en een nieuwe ECU.
Deze veranderingen bieden een meer lineaire motorrespons, terwijl de prestaties met veel karakter behouden blijven.

De 2021 motor levert een soepelere koppel/tpm curve voor een uitstekende topsnelheid en een indrukwekkende acceleratie. Het maximumkoppel van 67,0 Nm/6,8 kg-m wordt geproduceerd bij net 6.500 tpm en het maximumvermogen van 73,4 pk/54 kW bij 9.000 tpm. Dit is de ultieme middengewicht motor.

Een nieuwe elektrische aftapafsluiter en een lichte batterij zorgen voor een vlotte start, zelfs wanneer de machine lange tijd stil heeft gestaan. De 2021 motor is ook uitgerust met nieuwe Crystal Graphite motorafdekkingen, een nieuwe zilverkleurige uitlaatpijp en een nieuwe uitlaatdemper en uitlaatbeschermingen.

De 270° krukas in het crossplane concept levert een onregelmatig ontstekingsinterval op met een uitlaatgeluid met meer karakter dat het koppelgevoel tijdens de acceleratie benadrukt. Het meer lineaire koppel van de 2021 motor zorgt voor een uitstekende respons bij alle motorsnelheden zodat de MT-07 een van de toegankelijkste motorfietsen is en het meeste rijplezier geeft in om het even welke categorie.

Dubbele schijfrem vooraan met grotere 298 mm diameter: meer remkracht

Een van de meest significante technische upgrades van de MT-07 is het nieuwe hoogwaardige voorremsysteem. De diameter van de dubbele schijfrem vooraan werd vergroot van 282 mm op het vorige model tot 298 mm op de nieuwe motorfiets. Dit leverde meer remkracht op en een betere bestuurbaarheid zonder vermeerdering van het gewicht. Samen met de 245 mm achterschijfrem zorgt dit nieuwe systeem voor betere prestaties. De motorfiets werd ook uitgerust met nieuwe banden en de hogere remkracht is vooral efficiënt op natte wegen.

Breder conisch aluminium stuur: een rechtere en assertievere zitpositie

De MT-07 wordt al beschouwd als een motorfiets waarmee iedereen kan rijden dankzij zijn natuurlijke, rechte zitpositie en zijn ontspannen ergonomie. Hij is daarom zeer populair bij rijders van alle leeftijden en ervaringsniveaus.

Na talrijke evaluaties van kleimodellen en vele testritten met rijders met verschillende fysieke kenmerken hebben de Yamaha ingenieurs de zitpositie van de nieuwe MT-07 verfijnd om het rijden comfortabeler te maken en om de bestuurbaarheid te verbeteren. Het 2021 model werd uitgerust met een nieuw aluminium conisch stuur dat 32 mm breder is om de zitpositie assertiever te maken en om de bestuurbaarheid bij lage snelheden te verbeteren.

Nieuw LCD-instrumentenpaneel: lichter en gemakkelijker te lezen

Het 2021 model is uitgerust met een hoogwaardiger LCD-instrumentenpaneel met steunkleuren. Het omgekeerde dashboard lijkt op de unit van de Tracer 700 en zijn compacte, lichte en multifunctionele display met grotere aanduidingen voor de klok, de versnelling, de tripmeters en de toerenteller geeft duidelijke informatie. Het gebruik van steunkleuren doet de belangrijke gegevens opvallen en met de nieuwe stuurschakelaar kan de rijder de meter gemakkelijker en efficiënter bedienen.  

LED-knipperlichten: versterken de premium look en gevoel

Naast de nieuwe LED-koplamp is de 2021 MT-07 vooraan en achteraan ook uitgerust met nieuwe knipperlichten met grote lichtsterkte. Ze zijn lichter en compacter en passen perfect bij de nieuwe-generatie stijl van de motorfiets. Ze versterken ook de premium specificaties van deze best verkopende Hyper Naked.

Nieuwe-generatie banden: hoge tractie en uitstekende wendbaarheid

Michelin Road 5 banden met nieuwe specificaties (180/55-17 achteraan en 120/70-17 vooraan) bieden een uitstekende tractie, een sportieve wendbaarheid en een opvallende kwaliteit in vochtige weersomstandigheden. De MT-07 is echt de ideale keuze voor nieuwelingen en voor ervaren rijders.

Nieuwe kleuren, graphics en afwerking: versterking van het MT DNA

Voor 2021 is de nieuwe MT-07 beschikbaar in de nieuwste kleurstellingen en graphics die de MT familiebanden versterken en een premium gevoel geven aan deze opvallende middengewicht. Nieuwe zwarte hendels en een verandering van de bedrading in de cockpit creëren een geraffineerde en sterkere look. 

Note van de redactie:
Het verzekeren van deze Yamaha MT-07 is zeer eenvoudig via YOU Yamaha Motor Insurance. Een BA verzekering is er al vanaf €171,- per jaar. Wilt u meer weten over de mogelijkheden of verzekeringpremie? Bel ons gerust: 03/808 49 61