Straight to the MAX.

Tijdens zijn 20-jarige bestaan als Europa’s meest succesvolle motorscooter is de TMAX voortdurend geëvolueerd en verbeterd om te voldoen aan de veranderende behoeften van vele duizenden klanten die met deze iconische machine rijden.

Voor 2022 krijgt de TMAX een radicaal nieuw, op de supersport geïnspireerd ontwerp. Er komt een nieuw, compacter kuipwerk en een geüpdatete wielophanging en velgen die borg staan voor een sportiever rijgedrag.

Het wordt ook de slimste Yamaha motorscooter met de sterkste specificaties. Hij zal uitgerust zijn met een verbonden full colour 7 inch TFT-instrumentenpaneel met Full-map Garmin navigatie.* De TMAX en de TMAX Tech MAX van de 8ste generatie zijn sportiever, slanker en slimmer. Ze zijn immers uitgerust om u de ultieme rijervaring te kunnen bieden.

Herontdek de vernieuwde TMAX

De lancering van de TMAX in 2001 heeft de wereld van de tweewielers definitief veranderd. Niemand had ooit zo’n tweewieler gezien. Deze uitzonderlijke machine bood indrukwekkende en toch gebruiksvriendelijke prestaties, hoge snelheden, ook op lange afstanden, en een verrassend en ongeëvenaard comfort. De bouw van een machine waarin de scooter- en de motorwereld bij elkaar werden gebracht, werd door velen als een utopie beschouwd.

Sportievere prestaties, dynamischer uiterlijk en connectiviteitstechnologie

De 2022 TMAX blijft trouw aan het originele concept dat deze revolutionaire machine tot een van Yamaha’s best verkopende modellen heeft gemaakt. De TMAX dankt zijn blijvend succes aan zijn verrassende combinatie van een krachtige tweecilindermotor, gemonteerd op een licht chassis, met een zeer mooi kuipwerk.

Sinds zijn lancering in 2001 was deze baanbrekende Yamaha elk jaar de best verkochte sportscooter. Het nieuwe model met betere specificaties is perfect uitgerust om de nummer 1 positie van de TMAX op de verkoopstatistieken te verlengen. Met een zeer loyale en deskundige aanhang in heel Europa, blijft de TMAX een fantastische rijervaring, een topkwaliteit en een bijzonder hoog niveau van comfort en gebruiksgemak bieden aan nieuwe en terugkerende klanten.

Compact en dynamisch nieuw kuipwerk

Het gloednieuwe kuipwerk van de TMAX is compacter dan ooit en heeft een radicaal nieuwe voorkant gekregen met stoere vleugels en opvallende hoekige luchtinlaten, evenals slankere dubbele LED-koplampen met geïntegreerde richtingaanwijzers.

Dit 2022 model blijft natuurlijk onmiddellijk herkenbaar als een echte TMAX. Toch werd bijna elk onderdeel van het kuipwerk en van de carrosserie hertekend om dit best verkopende model een dynamischer en scherper uiterlijk te geven dat ongetwijfeld gunstige vergelijkingen zal opleveren met enkele van de toonaangevende supersportmotoren van vandaag. 

Naast zijn gedurfde nieuwe uiterlijk heeft de TMAX een gloednieuw windscherm dat de compacte nieuwe look bevestigt en de rijkwaliteit verbetert. Zijn taille is ook veel slanker en dat verbetert de mobiliteit van de rijder. Het hertekende, gladdere achterdeel met zijn T-vormige achterlicht benadrukt de strakke en sportieve lijnen. De nieuwe boemerangs en de hertekende panelen passen perfect bij de andere delen van het kuipwerk om het 2022 model een frisse en aantrekkelijke nieuwe look te geven die de legendarische TMAX modellen voortzet en toch zelfverzekerde en eigentijdse accenten legt.

Extreme Yellow kleur

Om eer te bewijzen aan het originele model dat de markt volledig heeft hervormd en een nieuwe manier van leven en rijden heeft gecreëerd, zal de nieuwe TMAX verkrijgbaar zijn in Extreme Yellow. Deze sterke en gedurfde kleur zal altijd worden geassocieerd met ’s werelds eerste motorscooter. De nieuwe TMAX zal ook beschikbaar zijn in Icon Blue en Sword Grey.

7 inch kleuren TFT-instrumentenpaneel met connectiviteit

De nieuwe TMAX krijgt een aanzienlijke upgrade met een verbonden 7 inch TFT-kleurenscherm van topkwaliteit dat een reeks gemakkelijk leesbare gegevens weergeeft. U kunt een van de drie weergavestijlen kiezen volgens uw persoonlijke voorkeur. De drie stijlen bevatten een centrale digitale snelheidsmeter. De SPORTY stijl heeft een toerenteller van het radiale bloktype, de INTELLIGENT stijl een eerder subtiele naaldtoerenteller en de AUTHENTIC stijl een conventionele naaldtoerenteller.

Elke stijl vermeldt talrijke rijgegevens. De INTELLIGENT stijl bevat bijvoorbeeld een unieke, geanimeerde visualizer die voortdurend van uiterlijk verandert om het gevoel van harmonie tussen rijder en machine te versterken en om elke rit een extra dimensie te geven.

Smartphone-connectiviteit

TMAX rijders kunnen hun smartphone verbinden met het 7-inch TFT-scherm via Bluetooth, Wi-Fi of de USB-poort in de waterdichte opbergruimte aan de voorkant die ook uitgerust is met een speciale smartphonehouder.

Als uw smartphone verbonden is, kunt u de joystick en de home-knop op de linkerkant van het stuur gebruiken om functies te selecteren, onder meer muziek beluisteren, meldingen ontvangen, luisteren naar het lokale weerbericht, enz. Om muziek te beluisteren of oproepen te beantwoorden, hebt u een koptelefoon** nodig die aangesloten is via Bluetooth. Teksten kunnen worden weergegeven als uw TMAX geparkeerd is.

Full-map Garmin navigatie*

Met de nieuwe verbonden TMAX hebt u toegang tot Full-map Garmin navigatie die gesproken afslag-voor-afslag aanwijzingen geeft via een met de TMAX verbonden Bluetooth-koptelefoon**. Dit geavanceerde systeem biedt live verkeersupdates en tijdbesparende omleidingsopties. Garmin’s PhotoReal Junction View geeft een realistische weergave van kruispunten en knooppunten langs de route om de navigatie te vereenvoudigen. Een heldere gekleurde pijl geeft de TMAX rijder de juiste rijstrook voor de volgende afrit.

Garmin’s Rider Alerts bieden veel informatie over aankomende gevaren langs de route, zoals scherpe bochten, en geven ook meldingen over snelheidslimieten, nabijgelegen scholen, enz. De brandstoffunctie raamt de afstand voor u moet bijtanken en stelt plaatsen voor om te stoppen. Het Full-map Garmin navigatiesysteem van de TMAX toont ook realtime weersomstandigheden en dagelijkse voorspellingen, en is dus bijzonder nuttig bij elke rit.

Het 7-inch TFT-kleurenscherm geeft duidelijke en gemakkelijk leesbare navigatie-informatie. Langs de boven- en de zijkanten van het scherm worden de rijgegevens weergegeven. U kunt de app starten en menu’s selecteren via de op het stuur gemonteerde joystick.

* Full-map Garmin navigatie vereist een abonnement met service en wordt niet in alle landen aangeboden. Sommige navigatiefuncties zijn niet in alle landen beschikbaar, neem contact op met Garmin voor informatie over de beschikbaarheid.

** Koptelefoon niet inbegrepen bij de TMAX.

Lichtgewicht Spin Forged-velgen

De sportieve en nauwkeurige besturing van de TMAX wordt nog verbeterd door het gebruik van nieuwe lichte 10-spaaks Spin Forged-velgen die vervaardigd werden op basis van een exclusieve technologie van Yamaha, een proces dat het mogelijk maakt om veel dunnere velgen te produceren die toch even sterk zijn. Deze nieuwe, lichtere velgen verlagen het onafgeveerde gewicht om de ophanging responsiever te maken. Het traagheidsmoment wordt verminderd met ongeveer 10% aan de voorkant en 6% aan de achterkant. Dit levert een sportiever rijgedrag en een lichter stuurgevoel op.

Nieuw ontwikkelde ophangingsinstellingen en nieuwe Bridgestone banden

De wielophanging van het motorfietstype van de TMAX is uitgerust met een hoogwaardige 41 mm upside-down voorvork en met een single shock gekoppelde achterwielophanging. Dit systeem is goed voor toonaangevende rijeigenschappen en voor een uitstekende stabiliteit bij alle snelheden. Voor 2022 werden de instellingen van de wielophanging van de TMAX herzien om aan de voorkant een sterker gevoel te geven en om de wendbaarheid te verbeteren. De dempingskracht werd daarbij verhoogd en de wielophanging voelt op die manier steviger aan.

Het sportieve rijgedrag en de stabiliteit bij hoge snelheden van de TMAX worden ook verbeterd door het gebruik van nieuwe modelspecifieke Bridgestone Battlax SC2 banden die samen met de voor Yamaha exclusieve gespinsmede velgen en de herziene ophangingsinstellingen werden ontwikkeld.

Sportievere rijpositie

De rijpositie werd veranderd om de rijder nog meer te laten genieten van het volledige sportieve vermogen van het krachtige 560 cc EURO5-motorblok en van het lichte aluminium chassis van de TMAX. De drie punten van de rijderdriehoek werden verplaatst om een iets meer naar voren leunende lichaamshouding te creëren. Hiervoor werd een nieuw gevormd stuur van gesmeed aluminium met een verminderde backsweep en een lagere upsweep gebruikt, naast een langer hoofdzadel en langere voetplaten die meer bewegingsvrijheid bieden.

Deze sportievere, naar voren leunende rijpositie, gecombineerd met de nieuwe stuurvorm geeft de rijder meer feedback van het voorwiel, waardoor hij zich meer verbonden voelt met het wegdek. De hoge kwaliteit van het stuur van gesmeed aluminium onderstreept de hoogwaardige afwerking en de in zijn klasse beste specificaties.

Verstelbare ruggensteun van de rijder

Het langere hoofdzadel is uitgerust met een verstelbare ruggensteun voor de rijder die 30 mm naar voren/naar achteren kan worden verplaatst voor extra ondersteuning bij het accelereren en voor extra comfort tijdens langere ritten. De combinatie van de langere voetplaten, het nieuwe stuur en het langere zadel verbetert de ergonomie en biedt rijders met verschillende lichaamsbouw de mogelijkheid om de beste rijpositie te vinden en om hun positie aan te passen aan verschillende rijomstandigheden.

De slankere taille van de TMAX en het smallere zadel rond het dijgebied verbeteren ook het beenbereik van de rijder tot aan de grond. Voor meer passagierscomfort tijdens langere ritten werden de voetsteunen 5 mm verlaagd en werd de heuppositie 15 mm verhoogd.

Nieuw compact, geluidsarm en verstelbaar windscherm

De TMAX is uitgerust met een hertekend verstelbaar windscherm dat perfect past bij de compactere vorm. Een belangrijk kenmerk van het nieuwe windscherm is een centrale luchtinlaat die de winddruk op het bovenlichaam van de rijder bij hogere snelheden vermindert om het comfort te verbeteren. Het windscherm vermindert ook de windgeluiden. 

Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T) met APSG

De TMAX krijgt het volledige ‘ride-by-wire’ technologiepakket in de vorm van een nieuwe Accelerator Position Sensor Grip (APSG) die gekoppeld is aan de beproefde Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T). Deze nieuwe APSG vervangt het conventionele kabel- en poeliesysteem en is voorzien van een magneet en een sensor die de bewegingen van de gashendel detecteert en de gegevens naar de YCC-T zendt.

Deze lichte unit is voorzien van een veer, een geleider en een tandwiel met verschillende weerstandniveaus die een uitstekende bestuurbaarheid combineren met het intuïtieve gevoel van een traditionele kabelgashendel.

Combinatiekoplampen in Supersport-stijl en T-vormig LED achterlicht

De TMAX is de meest geavanceerde scooter die ooit gebouwd werd door Yamaha, en de look van het 2022-model komt weer een stap dichter bij de motorfietswereld met zijn stoere nieuwe voorkant. U kunt deze TMAX probleemloos naast een R-Series Supersportmotor parkeren zonder afkeurende blikken uit te lokken.

De nieuw ontworpen, slankere en dubbele LED-koplampen zijn voorzien van monofocale lenzen die een heldere lichtbundel projecteren voor een uitstekend zicht ’s nachts en een 24 uur per dag zichtbaarheid. Het compacte en sportieve ontwerp omvat geïntegreerde richtingaanwijzers met een mooie, verfijnde look die de topafwerking en de hoge status van deze toonaangevende Sport Scooter onderstreept.

De achterkant van de TMAX is even indrukwekkend als de voorkant. Het nieuwe achterlicht heeft een voor dit model exclusief T-vormig ontwerp met geïntegreerde richtingaanwijzers die de opvallende aanwezigheid van deze krachtige machine versterken.

Krachtig 560 cc EURO5-motorblok

De originele TMAX was de eerste Sport scooter die de prestaties van een motorfiets combineerde met het gebruiksgemak van een scooter.

Een belangrijk kenmerk van de krachtige 560 cc parallelle tweecilindermotor is de 360° krukas met gelijkmatig ontstekingsinterval en een balansas voor de horizontaal tegengestelde zuigers. Dit unieke ontwerp, dat op geen enkele andere motorfiets of scooter wordt gebruikt, vermindert trillingen zonder gebruik van een conventionele roterende balansas, waardoor de hoogte van de motor aanzienlijk kon worden verminderd en een grotere opslagruimte onder het zadel kon worden voorzien. Dankzij deze voor de TMAX exclusieve layout konden de ingenieurs van Yamaha een motor creëren die krachtig, compact en soepel loopt, de ideale eigenschappen voor een motorscooter.

De originele TMAX was ook de eerste motorscooter waarvan de motor strak in een buizenchassis was gemonteerd. Op die manier konden rijders genieten van echte motorprestaties. Een absolute primeur.

Kenmerkend uitlaatgeluid

De TMAX is bekend om zijn krachtige geluidskwaliteit met een heldere en diepe uitlaatklank die uniek is voor deze iconische motorscooter. Dit kenmerkende geluid onderstreept de sensatie van de rit en creëert een directe verbinding tussen de rijder en de motor.

De motorconfiguratie van de TMAX bevat een 360° krukas en een balansas voor de horizontaal tegengestelde zuigers. Het is een mechanisch stil ontwerp en tijdens de ontwikkeling van het 560 cc-motorblok werd een speciaal “getuned” geluid gecreëerd dat de sportiviteit van de TMAX aanvult en verbetert. Dit zuivere en diepe geluid geeft een gevoel van kracht bij een laag toerental en de intensiteit neemt toe naarmate het gaspedaal wordt geopend. Het waarborgt een opwindend en aangenaam gevoel bij alle snelheden.

Smart Key sleutelloze werking en nieuw ontworpen bedieningsschakelaars

Dankzij deze sleutelloze werking krijgt de rijder toegang tot zijn motorscooter als hij de Smart Key bij zich heeft. Voor 2022 tilt de TMAX het scootergebruiksgemak naar een hoger niveau met zijn hertekende schakelaars die het hele proces vereenvoudigen. Een nieuwe centrale schakelaar verenigt vele functies. De rijder kan de hoofdschakelaar aan- en uitzetten, de hoofdschakelaar en het stuurslot activeren en het zadel openen.

Elektrisch bediende tankdop in aerostijl

De TMAX is de eerste Yamaha motorfiets of scooter die uitgerust is met een smart tankdop in aero-stijl. Deze dop wordt automatisch geopend als het klepje binnen twee minuten na het uitschakelen van de hoofdschakelaar wordt uitgeklapt. Deze verzonken tankdop is ook altijd toegankelijk als de gebruiker zijn Smart Key bij zich heeft en het stuurslot of het slot van de hoofdstandaard geactiveerd is. Er is ook een alarm voorzien dat een signaal geeft als de tankdop niet goed gesloten is wanneer de hoofdschakelaar wordt aangezet.

Belangrijkste kenmerken van de TMAX

Nieuw verbonden multifunctioneel 7-inch TFT-kleurenscherm

Smartphone-connectiviteit via MyRide-app 

Full-map Garmin navigatie*

Waterdichte smartphone-opbergruimte met USB

Verlichte fluorescerende centrale schakelaar

Krachtig 560 cc EURO5-tweecilindermotorblok

Soepele en efficiënte CVT-riemaandrijving

35 kW vermogen, A2-rijbewijs

Helder, diep en puur motorgeluid

Lichtste in zijn klasse, 218 kg rijklaar gewicht

Dynamisch nieuw sportkuipontwerp met op Supersport geïnspireerd uiterlijk

Slanker taillegedeelte

Hertekend, verstelbaar windscherm met centrale ventilatieopening

Gedurfde nieuwe dubbele slanke LED-koplampen met geïntegreerde richtingaanwijzers

TMAX-exclusief T-vormig LED-achterlicht met geïntegreerde richtingaanwijzers

Sportievere rijpositie

Verbeterde ergonomie voor rijder en passagier

Langer zadel met verstelbare ruggensteun voor de rijder

Langere voetplaten

Hertekende boemerang zijpanelen

Gesmeed aluminium stuur met herziene vorm

Elektrisch bediende tankdop in aerostijl, zonder sleutel

Smart Key sleutelloze bediening met vereenvoudigde bedieningsschakelaars

Functies op het scherm bediend met een joystick op het stuur

Licht CF gegoten aluminium frame

Radiale remklauwen met vóór vier tegenover elkaar geplaatste zuigers 

Nieuwe lichte Spin Forged 10-spaaks velgen

Nieuw ontwikkelde modelspecifieke Bridgestone Battlax SC2-banden

Omgekeerde 41 mm voorvork en gekoppelde achterwielophanging

Sportievere dempingsinstellingen van de wielophanging

Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T)

Accelerator Position Sensor Grip (APSG)

Traction Control System

D-MODE selecteerbare rijmodi

Grote, verlichte opbergruimte, één integraalhelm of bagage

Middenbok met antidiefstalvergrendeling

* Full-map Garmin navigatie vereist een abonnement met service en wordt niet in alle landen aangeboden. Sommige navigatiefuncties zijn niet in alle landen beschikbaar, neem contact op met Garmin voor informatie over de beschikbaarheid.

TMAX Tech MAX: Accept only the icon.

TMAX Tech MAX is de ultieme Yamaha motorscooter die ontworpen werd om te voldoen aan de meest veeleisende klanten die altijd de beste specificaties vragen.

De TMAX Tech MAX heeft dezelfde specificaties als de nieuwe 2022 TMAX, aangevuld met enkele technologische troeven die een nog betere rijervaring moeten opleveren.

Het windscherm van de Tech MAX is elektrisch verstelbaar. De rijder kan snel de beste schermhoogte selecteren in functie van de rijomstandigheden. Dit windscherm verbetert het rijcomfort, vooral bij hogere snelheden, en vermindert ook de windgeluiden. 

TMAX Tech MAX rijders gebruiken hun Yamaha meestal het hele jaar in het pendelverkeer of voor weekendtochten. Het verwarmde zadel en de handvatverwarming verbeteren het rijcomfort in de koudere maanden, zelfs op langere ritten.

Cruise control is standaard voorzien op de TMAX Tech MAX en wordt vooral gewaardeerd op langere afstanden. Het is ook een handige manier om onder de snelheidslimiet te blijven.

De gekoppelde achterwielophanging op de TMAX Tech MAX is verstelbaar. De rijder kan de machine dus gemakkelijk afstellen voor alle ritten, solo of met passagier. Verlichte schakelaars zijn ook standaard voorzien. De in de cockpit gebruikte kwaliteitsmaterialen onderstrepen de status van de Tech MAX als de ultieme motorscooter.

Exclusieve belangrijkste kenmerken van de TMAX Tech MAX

Verwarmd zadel met verbeterde temperatuurregeling

Handvatverwarming

Elektrisch verstelbaar windscherm

Cruise control

Verlichte fluorescerende centrale en stuurschakelaars

Verstelbare achterwielophanging

220 kg rijklaargewicht

Kleuren, beschikbaarheid en prijzen TMAX en TMAX Tech MAX.

De TMAX zal beschikbaar zijn in drie kleuren: Extreme Yellow, Icon Blue en Sword Grey. De TMAX Tech MAX is beschikbaar in 2 kleuren: Dark Petrol en Power Grey.

De leveringen aan de Europese Yamaha dealers beginnen vanaf april 2022. De prijzen verschillen per regio. Contacteer de nationale Yamaha distributeur voor meer informatie.

Noot van de redactie

Het verzekeren van deze Yamaha TMAX is zeer eenvoudig en hoeft niet duur te zijn. YOU Yamaha Motor Insurance biedt scherpe premies aan, u kunt deze Yamaha TMAX al verzekeren vanaf €171 per jaar (voor een BA dekking)